Hızlı Değerleme olarak, Sermaye Piyasa Kurulu (SPK) tarafından kabul edilen, gayrimenkul değerleme lisanına sahip değerleme uzmanları tarafından, uluslararası değerleme standartlarına uygun olarak hazırlanmış, gayrimenkulün ekspertiz tarihindeki piyasa değerini gösterir Türk Vatandaşlığı başvurusunda kullanılmaz üzere taşınmaz değerleme rapor hizmeti vermekteyiz.

Türkiye’de vatandaşlık birçok ülkede olduğu gibi farklı durumlarla kazanılabilir. Türkiye’de bunlarda bir tanesi de gayrimenkule yatırım yapılarak kazanılan vatandaşlıktır. 19.09.2018 tarihli ve 30540 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile yabancıların, Türk Vatandaşlığını kazanabilmeleri için 250.000,00 USD değerinde taşınmaz satın almaları yeterli olacaktır. Daha önce 1.000.000,00 USD olan minimum satın alma bedeli 250.000,00 USD olarak güncellenmiştir.

Vatandaşlık başvurusunda kullanılan gayrimenkulün tapuda beyan edilen değerinin 250.000,00 USD’nin üzerinde olup olmadığını Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Gayrimenkul Değerleme Şirketleri ve BDDK listesinde yer alan Gayrimenkul Değerleme Şirketleri tarafından hazırlanmış değerleme raporlarınca onaylanır.

Tük Vatandaşlığı Başvuru Süreci

Bir veya birden fazla gayrimenkulün en az toplam değeri 250.000,00 USD üzerinde satın alınarak, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılarak Türk Vatandaşlığı talebi işleme konulur. Vatandaşlık başvurusunda belirtilen taşınmaz/taşınmazların değerlenin en az 250.000,00 USD olduğu gösteren Gayrimenkul Değerleme Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilir.

Bakanlık incelemelerini tamamladıktan sonra, tapu kaydına / kayıtlarına “üç yıl satılamaz şerhi tesisini” TKGM’nden (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü) bildirir. Bakanlık başvuruyu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderdikten sonra Türk Vatandaşlığı işlemlerinde ki son aşamaya gelinir. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ve Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu almak üzere NVİGM’ne (Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü) davet edilirsiniz.

GAYRİMENKUL DEĞERLEME RAPORU NEDEN ÖNEMLİDİR?

Gayrimenkul değerleme raporu değer odaklı düşünülmemelidir. Taşınmazın değer takdir kısmına gelene kadar izlenilen başlıkların her biri gayrimenkulün serbest piyasadaki satıla bilirliğini, değerini ve pazarlama sürecini arttırmakta veya düşürmektedir.

Taşınmazın yer aldığı bölge/mahalle halkını ve çevresindeki diğer oluşumları ve gelişimleri tanımladığımız bölüm “konum ve çevre özellikleri, bölgenin gelişimine ilişkin analiz” başlığıdır. Bu başlıkta taşınmazın yer aldığı bölgeyi artı ve eksi yönleriyle anlatıyor ve olası riskleri belirtiyoruz.

Taşınmazın yer aldığı ana gayrimenkulün yasal yapılaşma haklarının, kat dağılımı, ana taşınmazda yer alan diğer bağımsız bölümlerin kullanım şekilleri, ana taşınmazda kullanılan malzemelerin ve taşınmazın ana taşınmazdaki konumunun belirtildiği bölüm “ana taşınmaz ve çevre özellikleri” başlığıdır. Ana taşınmazın incelemesinde sadece değerleme konusu taşınmazın bulunduğu kat değil bodrum kattan başlayarak son kata kadar kullanılan malzemeler ve bağımsız bölümlere tahsil edilmiş tüm kullanım alanları incelenmektedir.

Gayrimenkul değerleme raporlarında taşınmazın değer kısmından daha önemli olduğunu her fırsatta belirttiğimiz “değerleme konusu taşınmazın inşa özellikleri, yasal izin ve kısıtlamalar” başlıklarıdır. Bu bölümlerde taşınmazın yasal olarak kullanım hakkının verildiği brüt ve net alan, brüt alandaki iç plan tertibi, iç mekânda kullanılan malzeme özellikleri, alınan ruhsat ve iskân bilgileri, değere etki eden olumlu evraklar (örneğin enerji kimlik belgesi) ve yıkım kararı, mahkeme kararları, satışı engelleyen şerh ve hacizler gibi olumsuz tüm veriler yer almaktadır. Tüm bu incelemeler tarafsız, bağımsız, objektif ve şeffaflık ilkelerinden uzaklaşmadan anlaşılır bir içeriyle paylaşılmalıdır.

Görüldüğü gibi değerleme raporu bir taşınmazın sadece satış veya kira bedelinin tespitini değil, taşınmazın tümüyle incelenmesini içermektedir. Tüm bu incelemeler sonucunda taşınmaza serbest piyasa değeri takdir edilir. Değerleme raporu, alım / satıma konu olacak taşınmazın serbest piyasada yasal doğrular çerçevesinde işlem görmesini sağlamaktadır.

DOĞRU DEĞER

Gayrimenkul değerleme, değerin tespit edilmesi ve tespit edilen değerin raporlanmasıdır. “DOĞRU DEĞER” amacı taşımaktadır. Biz! bunun bir beklenti olmasını değil hak olduğunu savunuyoruz. Taşınmazın birden çok değeri olması serbest piyasada yaşanan gayrimenkul kaosunu daha da büyütmektedir. Farklı uzmanların aynı mülk için takdir ettikleri değer arasında, benzer mülk alımı kadar fark bulunması hiçbir durumda mantıklı açıklamayla savunulamaz

Uzmanlarımız, piyasa araştırmasını yaparken benzer mülkleri sadece internet sayfalarından değil, yerinde de ziyaret ediyor. Değerleme konusu taşınmazla benzerliklerini kendimiz tespit ettikten sonra serbest piyasadaki emsal seçilen mülkün artı ve eksileri de ayıca belirtilir. Bu işlemlerden sonra değerleme konusu mülkle aynı şerefiyeye getirilen emsal taşınmazın bilgileri raporda şeffaflık ilkesine bağlı kalınarak paylaşılır.

Hızlı Değerleme, bu çalışmayı yaparken yoğunlaştığı ilke “DOĞU DEĞER” olarak değerlendirilir. Mülkünüzün doğru değeri için biz her zaman sizin yanınızdayız.

YASAL TESPİTLER

“Gayrimenkul değerlemede en önemli konuların başında değerleme çalışmaları olarak yasal tespitler gelmektedir. Yasal tespitleri Resmi incelemeler, Konum tespiti ve Doğru yere yönelik yapılan detaylı çalışmaların uygunluğu özelinde ve entegrasyonunda düşünebiliriz.

Yaptığımız iş sadece değer belirlemek değil, değerin ait olduğu taşınmazın yerindeki konumuna ve uygunluğuna yönelik olduğunu unutmamalıyız. Ekspertiz işleminde resmî incelemelerin bir bütün halinde tamamlanması ve akabinde yerine uygun ada/parsel, ana gayrimenkul veya bağımsız ise konumunun tümüyle incelenmesi işlemlerine yönelik tamamlanır. Alım/Satım esnasında işlem gören tapunun mahallen doğru yer olup olmadığı noktasında yaşanabilecek tereddütler var ise tarafların şüphe duydukları pürüzleri sözlü yemin olarak değil de yazılı ve kalıcı dayanaklara dayandırarak ortadan kaldırmasının temel aracı “YASAL TESPİTLER“ olarak belirtilir.

Tespitlerde, gayrimenkulün o anki durumu itibariyle değerlemesinde uzmanlık alanı gayrimenkul değerleme veya danışmalık olmayan, herkesin anlayacağı basit bir yazım tekniği kullanmayı tercih ediyoruz.

Sadece taşınmazın konumunda değil bölge analizinde, yasal evrakların incelenmesinde, kullanım alanı belirtilmesinde, değer araştırmasında ve taşınmazın değerinde yasal tespiti basit ve anlaşılır şekilde sunmak için Hızlı Değerleme çatısı altında her zaman hizmete hazırız.

HIZLI SONUÇ

Genel kabul görmüş standart gayrimenkul değerleme raporlarından toplanan tüm verilerin yazılı olarak tarafınıza sunulması birkaç günde tamamlanmaktadır. Ancak yaşadığımız toplumsal düzen ve gündelik yaşam ile iş hayatının akışında her geçen gün yeni ihtiyaçlara yönelmekle beraber, durmadan enerji tüketmemize neden olmaktadır.

Simdi! oturun ve biraz dinlenenin. Doğru yerdesiniz…

Hızlı Değerleme olarak, taşınmazların değerleme tespitinde “Doğru Değer” ve “Yasal Tespit” in öneminin yanında hızlı sonuçlandırılması gerektiğinin farkındayız. Çalıştığımız uzmanlar ve şirketler bölge analizlerini uzun yıllar bölgelerinde hazırladıkları raporlar ve arşivleriyle ulaşılır kılar.

Talebinizi oluşturduğunuz süre zarfında Hızlı Değerleme sonuç için çalışmalara başlamış olmalı.